-
Opublikowano: 15 czerwiec 2020
-
Odsłony: 2777
(Artykuł przeczytasz w 1 minutę)
JAJKA Z BLASZKI (fajny, tani, łatwy w przygotowaniu przepis na śniadanie, lub kolację)
Ten przepis można modyfikować, przetwarzać dokonując zamiany dodatków. Można użyć w tym celu: posiekane pomidory, podsmażone pieczarki, cebulkę, salami lub cukinię.
Czas przygotowania: 30 minut dla 4 osób
- 4 jajka,
- 4 plastry „okrągłej szynki”,
- 40 g. startego żółtego sera,
- sól, pieprz
DODATKI:
- ½ czerwonej papryki,
- 4 tosty, lub kromki chleba razowego,
- pęczek szczypiorku
Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak, aby wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy starty ser. Do każdej foremki wbijamy 1 jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 6 minut.
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy.
Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez około 1 minutę, aby papryka się lekko podgrzała.
SPOSÓB PODANIA
Tak przygotowane jajka podajemy na zrumienionym toście lub kromce chleba razowego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Foto: Pixabay
Przepraszam, ale nie dysponuję oryginalnym zdjęciem.
Dobry artykuł!0
Nie lubię0