-
Opublikowano: 21 maj 2020
-
Odsłony: 2939
(Artykuł przeczytasz w 1 minutę)

KOPYTKA RAZOWE ZE SMAŻONĄ KISZONĄ KAPUSTĄ
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
KOPYTKA
1 kg. ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
200 g. mąki pszennej
50 g. mąki razowej,
Sól, pieprz biały, mielony,
woda, olej,
KAPUSTA
250 g. kiszonej kapusty,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
2 cebule, pokrojone w kostkę,
olej rzepakowy,
sól, pieprz biały mielony,
2 cytryny
PRZYGOTOWANIE: KOPYTKA
Ziemniaki najlepiej ugotować ze skórką i obrać po ugotowaniu. Ostudzone przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, dosypujemy mąkę pszenną i razową. Dodajemy sól, pieprz. Delikatnie zarabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasta na kopytka nie należy wyrabiać zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm. Delikatnie spłaszczamy i tniemy małe kluseczki. Kopytka gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz i studzimy. Ostudzone smażymy na oleju na złoty kolor.
KAPUSTA
Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. Na patelni przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do niej kiszoną kapustę. Dolewamy odrobinę oleju. Dusimy około 7 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny, ewentualnie miodem.
SPOSÓB PODAWANIA
Kopytka podajemy wymieszane ze smażoną kapustą.
Przepraszam ,ale nie dysponuje oryginalnym zdjęciem.
Życzę SMACZNEGO
Źródło: "Kuchnia polska według Karola Okrasy"
Foto: Pixabay
Dobry artykuł!0
Nie lubię0