-
Opublikowano: 21 maj 2020
-
Odsłony: 3429
(Artykuł przeczytasz w 1 - 2 minut)
Nasuwają się nurtujące pytania: w jaki sposób wzmocnić swoją odporność? jak się odżywiać w czasie pandemii ? To pryncypialne pytania zwłaszcza w okresie spadku odporności oraz ogarniającego nas rozdrażnienia, i zatrwożenia przed otaczającą pandemią.
Odpowiedź nie sprawia trudności: nasz jadłospis powinien być urozmaicony, dieta bogata w witaminy i mikroelementy.
Najczęściej przygotowując obiad sięgamy po ziemniaki i to jest prawidłowe, racjonalne rozwiązanie.
Ziemniaki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K i PP. Są bogate w cynk, fosfor, mangan, miedź, wapń, żelazo, skrobię. Są cennym źródłem witaminy C. Mają jej więcej niż jabłka. Są bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a także dostarczają magnez, który pełni wiele newralgicznych ról w organizmie: dodaje energii, poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy, zapobiega chorobom serca, itd. Pyry obfitują również w błonnik , który zmniejsza wchłanianie cholesterolu i wpływa na obniżenie glukozy we krwi, oraz usprawnia przemianę materii. Ziemniaki równocześnie dostarczają pięciokrotnie mniejszej liczby kalorii od kaszy i makaronu.
Niewyróżniający się niczym szczególnym ziemniak należy do warzyw lekkostrawnych i co bardzo istotne jest bardzo zdrowy. Badania wykazały, że regularne spożywanie kartofli przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka płuc, nawrotu raka piersi, a ponadto poprawia wzrok i układ odpornościowy. Do licznych właściwości zdrowotnych można również zaliczyć: usprawnienie procesu krzepnięcia krwi oraz redukcję stresu. Kartofle są bogatym źródłem węglowodanów - stąd też błędna interpretacja, że ich spożywanie nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki, a wręcz przyczyniają się do przybierania na wadze. Nic bardziej mylnego. Te warzywa dostarczają znacznej ilości skrobi, ale same w sobie nie powodują tycia. Jedynie w połączeniu z tłuszczem doprowadzają do odkładania się tkanki tłuszczowej.
Jest znany i uprawiany na całym świecie. „Jest ulgą dla biedaków, bezcennym darem Bożym, łagodzącym okrutną nędzę”. Należy do najbardziej dostępnych warzyw. Jest królem naszych stołów. Tradycyjna kuchnia polska cieszy się sławą z kreatywności przepisów: na parze, z wody, smażone, w mundurkach. A może pyzy, sałatka ziemniaczana, kluski śląskie? Tak wiele potraw można przygotować z tego niepozornego ziemniaczka.
Poradniki to fenomenalne źródło inspiracji. ‘Kuchnia polska według Karola Okrasy” proponuje przepis na KOPYTKA RAZOWE ZE SMAŻONĄ KISZONĄ KAPUSTĄ.
Foto: Pixabay
Dobry artykuł!0
Nie lubię0