Reklama

Sprawdź jakość powietrza

smog

Pogoda dla Głuchołaz

Złap myszką i przesuwaj by zobaczyć inne dni.
(Artykuł przeczytasz w 1 - 2 minut)

qr code mobilnemini androidGlucholazyonline.com.pl w Twoim smartfonie!

Masz dla nas temat? Wyślij foto i opis poprzez aplikację mobilną. To najszybszy sposób na dotarcie do czytelników.

Najnowsze wiadomości i informacje o mieście w jednej aplikacji!

Aplikację na smartfony z systemem Android pobierzesz tutaj.




Przeczytano 0%

potatoes 1585075 480Nasuwają się nurtujące pytania: w jaki sposób wzmocnić swoją odporność? jak się odżywiać w czasie pandemii ? To pryncypialne pytania zwłaszcza w okresie spadku odporności oraz ogarniającego nas rozdrażnienia, i zatrwożenia przed otaczającą pandemią.



Odpowiedź nie sprawia trudności: nasz jadłospis powinien być urozmaicony, dieta bogata w witaminy i mikroelementy.
Najczęściej przygotowując obiad sięgamy po ziemniaki i to jest prawidłowe, racjonalne rozwiązanie.

Ziemniaki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K i PP. Są bogate w cynk, fosfor, mangan, miedź, wapń, żelazo, skrobię. Są cennym źródłem witaminy C. Mają jej więcej niż jabłka. Są bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a także dostarczają magnez, który pełni wiele newralgicznych ról w organizmie: dodaje energii, poprawia trawienie, reguluje pracę tarczycy, zapobiega chorobom serca, itd. Pyry obfitują również w błonnik , który zmniejsza wchłanianie cholesterolu i wpływa na obniżenie glukozy we krwi, oraz usprawnia przemianę materii. Ziemniaki równocześnie dostarczają pięciokrotnie mniejszej liczby kalorii od kaszy i makaronu.

Niewyróżniający się niczym szczególnym ziemniak należy do warzyw lekkostrawnych i co bardzo istotne jest bardzo zdrowy. Badania wykazały, że regularne spożywanie kartofli przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka płuc, nawrotu raka piersi, a ponadto poprawia wzrok i układ odpornościowy. Do licznych właściwości zdrowotnych można również zaliczyć: usprawnienie procesu krzepnięcia krwi oraz redukcję stresu. Kartofle są bogatym źródłem węglowodanów - stąd też błędna interpretacja, że ich spożywanie nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki, a wręcz przyczyniają się do przybierania na wadze. Nic bardziej mylnego. Te warzywa dostarczają znacznej ilości skrobi, ale same w sobie nie powodują tycia. Jedynie w połączeniu z tłuszczem doprowadzają do odkładania się tkanki tłuszczowej.


Jest znany i uprawiany na całym świecie. „Jest ulgą dla biedaków, bezcennym darem Bożym, łagodzącym okrutną nędzę”. Należy do najbardziej dostępnych warzyw. Jest królem naszych stołów. Tradycyjna kuchnia polska cieszy się sławą z kreatywności przepisów: na parze, z wody, smażone, w mundurkach. A może pyzy, sałatka ziemniaczana, kluski śląskie?  Tak wiele potraw można przygotować z tego niepozornego ziemniaczka. 

Poradniki to fenomenalne źródło inspiracji. ‘Kuchnia polska według Karola Okrasy” proponuje przepis na KOPYTKA RAZOWE ZE SMAŻONĄ KISZONĄ KAPUSTĄ.

Foto: Pixabay

Udostępnij i polub nas!

Polub w FacebookPolub w Google PlusPolub w TwitterPolub w LinkedIn


0 Nie lubię0

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Reklama

  DO GÓRY


Nekrologi. Ślij (bezpłatne) poprzez formularz w zakładce Redakcja.

Co, gdzie, kiedy? Bieżące imprezy i zaproszenia. Organizujesz imprezę? Ślij plakat do nas.