Joomla Extensions
FacebookTwitterYoutubeCzytnik rss
Serwis Głuchołazyonline.com.pl zakończył swoją działalność i jest na sprzedaż. Dziękujemy za wspólne 8 lat. 

wenus

Sprawdź jakość powietrza

smog
Reklama


qr code mobilnemini androidGlucholazyonline.com.pl w Twoim smartfonie!

Masz dla nas temat? Wyślij foto i opis poprzez aplikację mobilną. To najszybszy sposób na dotarcie do czytelników.

Najnowsze wiadomości i informacje o mieście w jednej aplikacji!

Aplikację na smartfony z systemem Android pobierzesz tutaj.




cookies 1793555 480



Zbliżają się święta Bożego Narodzenia a co się z tym wiąże: zakupy, porządki, gotowanie itd.

Najbardziej lubię, gdy moje dzieci zajmują się ubieraniem choinki. Pamiętam z czasów dzieciństwa jak wspólnie z śp. Tatą przyozdabialiśmy drzewko. Lubiłam ten moment.

Super frajda dla dzieci to powieszone cukierki, które jak nikt nie widzi można zrywać z choinki. Zawsze po świętach, gdy już rozbieraliśmy drzewko okazywało się, że po cukierkach zostawały tylko druciki (ale musiałam się nasłuchać…tego już nie lubiłam). Teraz moja rodzinka stwierdziła, że jestem za stara i powinnam zaangażować się w gotowanie (chyba obawiają się o cukierki).  

W sklepach jest dostępnych bardzo wiele ozdób, jednak myślę, że fajnym, dodatkowym motywem zdobniczym są cukierki, szyszki i pierniczki. Jest to takie połączenie mody retro z nowoczesnymi ornamentami. 

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Należy przygotować folię, wałek, foremki, papier do pieczenia

 - 70 gram masła,

 - 450 gram mąki pszennej,

 - łyżeczka sody oczyszczonej,

 - 80 gram cukru pudru,

 - łyżka kakao,

 - płaska łyżka przyprawy do piernika,

 - 2 jajka,

 - 3 łyżki miodu wielokwiatowego,

LUKIER

 - 150 gram cukru pudru,

 - 3 – 4 łyżki soku z cytryny albo wody

PIERNICZKI

 Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło i miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je i za pomocą foremek wycinamy pierniczki w różnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgranego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 10 minut.

LUKIER

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

Pamiętajmy, że jeżeli chcemy powiesić na choince, powinniśmy zrobić dziurki za pomocą słomki do napojów. Wykonujemy to przed pieczeniem.

Przypuszczam, że wiele osób zna ten przepis, ale jak już kilkakrotnie wspominałam, że ja jestem laikiem w dziedzinie  pieczenia. Zaczerpnęłam więc ten przepis z książki kucharskiej. Mam nadzieję, że ten prosty przepis umożliwi mi upieczenie pierniczków. Jeżeli nie, to pozostaną mi tylko bombki i cukierki do (zjedzenia) powieszenia na choince. 

Foto: Pixabay 



Udostępnij i polub nas!

Polub w FacebookPolub w Google PlusPolub w TwitterPolub w LinkedIn


0 Nie lubię0

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Reklama
Reklama

  DO GÓRY

Co, gdzie i kiedy? Kliknij!