-
Opublikowano: 25 lipiec 2018
-
Odsłony: 1552
(Artykuł przeczytasz w 1 - 2 minut)
Z przykrością przyznaję, że Master Szefem to ja nie jestem i podejrzewam, że raczej nie zostanę. Oczywiście potrafię gotować i zupełnym laikiem w tej dziedzinie nie jestem, ale jak moje córki stwierdziły „Mamo znowu to samo?!” stwierdziłam, że powinnam wyprowadzić rutynę z kuchni a wprowadzić innowacje.
Zaczęłam analizować dostępne mi książki kucharskie i szukałam potrawy, która ukontentuje moją rodzinę. Mnie ten przepis przypadł do gustu, ale będzie zdziwko dla mnie jak moja rodzinka znowu zacznie tą potrawę negować i poddawać krytyce. ZAŁAMKA.
Może Panie również coś zasugerują – czekam na przepisy.
A teraz podzielę się z przepisem, który znalazłam (mam nadzieję, że gotowanie zakończy się pomyślnie, bo inaczej to żenada i puste talerze na obiad).
PROSTE TORTILLE Z SEREM I PIECZARKAMI
-200 g. pieczarek,
- 4 papryki (różne kolory),
- 1 cebula,
- 200 g. sera żółtego
- 150 g. kiełbasy krakowskiej z indyka,
- 120 g. suszonych pomidorów z oleju,
- 8 płatów tortilli pszennej,
- szczypior,
- olej słonecznikowy,
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i pomidory myjemy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie te składniki podsmażamy (osobno). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a kiełbasę kroimy w paseczki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Układamy płat tortilli na talerzu. Posypujemy serem, zachowując odstęp 2 cm. od brzegu. Na serze układamy kiełbasę, suszone pomidorki, podsmażone pieczarki, paprykę oraz cebulę. Posypujemy serem i przykrywamy drugim płatem tortilli. Dociskamy do siebie płaty, aby się skleiły.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy tortillę. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
SPOSÓB PODANIA: Usmażone tortille kroimy na sześć lub osiem trójkątów. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub zimno.
Jeżeli któraś z Pań również spróbuje przygotować tą potrawę to proszę o opinie.
SMACZNEGO
Źródło: „Rodzinna kuchnia Lidla”
Foto: Pixabay
Dobry artykuł!0
Nie lubię0