Joomla Social Extensions
FacebookTwitterYoutubeCzytnik rss

wenus

Reklama


qr code mobilnemini androidGlucholazyonline.com.pl w Twoim smartfonie!

Masz dla nas temat? Wyślij foto i opis poprzez aplikację mobilną. To najszybszy sposób na dotarcie do czytelników.

Najnowsze wiadomości i informacje o mieście w jednej aplikacji!

Aplikację na smartfony z systemem Android pobierzesz tutaj.




kolacja copy copy
Savoir – vivre – niektóre czytelniczki pomyślą „ludzie jaki nudny temat i w jakim celu mam to czytać, skoro znam zasady dobrego zachowania”. Oczywiście nie kwestionuję tego. Chociaż również przypuszczałam, że posiadam wiedzę dotyczącą kurtuazji, bon ton, aż do momentu popełnienia faux pas, czyli nietaktu będąc w restauracji. Nie wiedziałam, że sałaty do obiadu się nie kroi tylko rozdrabnia widelcem. Uwagę zwróciła mi moja znajoma (tak na ucho).  Reprymendy nie otrzymałam, ale miałam ochotę schować się pod stolik.



Definicja savoir – vivre oznacza „sztukę życia” czyli zestaw kanonów, reguł, norm zachowania się, które powinny być respektowane w rozmaitych dziedzinach życia. Wiele osób nurtują zagadnienia związane z kulturą obowiązującą w restauracji, na zorganizowanym przyjęciu w domu. Również nie jestem specjalistką w tej dziedzinie i zaabsorbował mnie ten temat oraz skłonił do poszukiwania istotnych informacji. Ktoś może pomyśleć,” że to banalny, trywialny temat, bo i tak sporadycznie bywam w lepszych restauracjach.”.

Jednak nigdy nie wiadomo, kiedy może nadarzyć się taka sytuacja i zostaniemy zaproszone np.: na wykwintną kolację, albo same będziemy musiały zaaranżować obiad dla ważnych gości. Wówczas pojawią się pytania dotyczące aranżacji stołu, o to jakie dania najlepiej zaserwować. Obawiamy się kompromitacji i chcemy wiedzieć jak jeść drób – rękoma czy sztućcami, w którym miejscu odłożyć sztućce w momencie, gdy jeszcze nie skończyłyśmy konsumpcji a musimy koniecznie odejść od stołu? Takich pytań nasuwa się bardzo wiele i znajomość podstaw zasad jest wskazana i bardzo przydatna. Procedura dotycząca spożywania potraw jest skomplikowana. Nawiązując do powyższych pytań postaramy się odnaleźć odpowiedzi.

Jeżeli jesteśmy inicjatorkami przyjęcia odbywającego się w domu to od nas zależy koordynacja i to jak będzie wszystko funkcjonować.Omówmy kwestię serwowania potraw:

 Na przyjęciu podajemy dania w uszeregowanej kolejności. Najpierw podajemy przystawki zimne, dania gorące, zupy, potrawy rybne oraz mięsne, ewentualnie sery a na samym końcu podajemy deser, napoje. Jeśli jesteśmy w znajomym towarzystwie to etykieta nie jest tak bardzo obligatoryjna, możemy być bardziej wyluzowane i zachowywać się bez krępacji, żenady, natomiast będąc w restauracji powinnyśmy zastosować się do zasad i dobrych manier obowiązujących w tego typu lokalach.

Po pierwsze po przybyciu do restauracji zdejmujemy odzież wierzchnią w szatni lub zawieszamy na wieszaku. Torebki nie zostawiamy w tym miejscu, ale również nie kładziemy jej na stole i nie zawieszamy na krześle. Możemy ją położyć na pustym krześle, meblu znajdującym się obok nas. Na stole nie powinny leżeć klucze, telefony ani żadne inne gadżety. Wszystko powinno być schowane. Następnie rozkładamy na kolanach serwetę prawą stroną do góry. Będzie nam służyć do wytarcia ust po zakończonym posiłku i chronić przed ewentualnym zabrudzeniem ubrania. Przyjmujemy wyprostowaną postawę i nie opieramy łokci o stół.

Pytanie, które jest często zadawane dotyczy jedzenia różnych potraw np.: drobiu.  Kurczaka należy spożywać za pomocą widelca i noża. Tylko w niektórych okolicznościach możemy sobie pozwolić na trzymanie mięsa w dłoniach. Jeżeli jesteśmy w restauracji i złożyłyśmy zamówienie np.: na udko lub skrzydełko to możemy je trzymać w ręce, ale jest to uwarunkowane tym, że na stole została umieszczona miseczka zawierająca wodę W restauracji typu fast – food, w których można zamówić drób etykieta nie nakazuje posługiwania się sztućcami.  

- nabierając potrawy nie powinnyśmy używać własnych sztućców. Korzystamy z tych, które są do tego przeznaczone. Naszego talerza nie podnosimy do góry tylko przysuwamy naczynie z daniem, które chcemy nałożyć na własny talerz

-  za pomocą widelca rozdrabniamy ziemniaki – nie kroimy ich. Nóż jest niezbędny do pieczonych ziemniaków,

-  łyżeczka do kawy powinna zajmować miejsce na spodku niezależnie od tego czy filiżanka jest napełniona czy pusta

- spaghetti konsumujemy za pomocą widelca i łyżki. W lewej dłoni trzymamy łyżkę a w prawej widelec, na który makaron jest owijany,

 - nie korzystamy z noża do sałaty, która została podana do obiadu. Za pomocą widelca staramy się rozdzielić na drobniejsze kawałki (To na pewno zapamiętam),

 - zupę na łyżkę nabieramy „od siebie” nie w przeciwną stronę, ponieważ zostanie to uznane za gafę, nietakt. Jeżeli w trakcie spożywania zupy chcemy na chwilę wstrzymać tą czynność, pamiętajmy, aby łyżka pozostała w talerzu. Kwestię sporną stanowi fakt zakończenia jedzenia zupy. Nie powinnyśmy odchylać talerza od siebie i zjadać jej do końca, gdyż oponenci twierdzą, że jak pozostaje nam na talerzu niewiele zupy powinnyśmy pozostawić ją na talerzu (aż szkoda). Oczywiście jestem zwolenniczką dobrych manier, ale absurdalne wydaje mi się, że można wypić resztki czystej zupy z filiżanki z jednym uszkiem, natomiast filiżanki z dwoma uszkami nie wolno podnieść do ust i opróżnić do końca, ponieważ takie zachowanie może wywołać oburzenie, zbulwersowanie,

  - ziemniaków ani innych składników drugiego dania nie powinno polewać się sosem – jedynie mięso,

- często pieczywo jest podawane do zupy. Wówczas odłamujemy chleb po kawałku – nie odgryzamy,

 - jeżeli musimy odejść od stołu sztućce krzyżujemy na talerzu. Po skończonym posiłku, sztućce kładziemy w poprzek naczynia, w sposób równoległy a serwetę kładziemy obok talerza.

 Jest wiele takich zasad, ale nie chcę nikogo zamęczać.

A Wam Drogie Panie życzę jak najwięcej zaproszeń na kolacje, wykwintne obiady. Fajnie tak spędzić czas w takiej lepszej restauracji a jeszcze fajniej jak to nie my musimy regulować rachunku za pyszny posiłek.

Foto: Pixabay





Udostępnij i polub nas!

Polub w FacebookPolub w Google PlusPolub w TwitterPolub w LinkedIn


1 Nie lubię0

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Reklama
Reklama

  DO GÓRY

Co, gdzie i kiedy? Kliknij!