FacebookTwitterYoutubeCzytnik rss

wenus

Sprawdź jakość powietrza

smog

Pogoda dla Głuchołaz

Przesuwaj palcem mapę i tabelę poniżej aby zobaczyć kolejne dni.
Reklama

(Artykuł przeczytasz w czasie 1 - 2 minut)

qr code mobilnemini androidGlucholazyonline.com.pl w Twoim smartfonie!

Masz dla nas temat? Wyślij foto i opis poprzez aplikację mobilną. To najszybszy sposób na dotarcie do czytelników.

Najnowsze wiadomości i informacje o mieście w jednej aplikacji!

Aplikację na smartfony z systemem Android pobierzesz tutaj.




Przeczytałeś już: 0% artykułu

table setting 1159423 480 copy
Zbliżają się urodziny babci, rocznica ślubu, kolacja z przyjaciółmi. Biegamy biedne po kuchni – mieszamy, doprawiamy, miksujemy a to wszystko po to aby przygotować jak najlepsze potrawy dla naszych gości. Czas ucieka a my mamy jeszcze nie przygotowany stół. W takim momencie musimy zmotywować się i polegać na własnej inspiracji.  Dystyngowanie prezentujący się stół zachęca, wodzi na pokuszenie i wzmaga apetyt.



Stół powinien być nakryty precyzyjnie wyprasowanym obrusem. Kolorystyka powinna być zharmonizowana z zastawą, dodatkami. Sugerowana jest opcja koloru bordowego lub granatowego, ponieważ te barwy sprawiają wrażenie bardzo eleganckich. W poradnikach zalecają jednak aby kolor obrusu był biały lub kremowy. Kwestia gustu i możliwości dopasowania. Kolory nie powinny kolidować ze sobą. Obrus nie powinien być zbyt duży ani zbyt mały. Powinien zwisać około 20 cm. Nieodzowne są serwetki, które spełniają podwójną rolę, czyli jako motyw dekoracyjny oraz przeznaczone są do celów higienicznych. Z serwetek możemy wykonać kieszonki na sztućce, efektowny żabot lub możemy ułożyć wachlarz. Wiele innowacji możemy wprowadzić, aby zaaranżować dekorację stołu. Świece lub cięte kwiaty w wazonie stanowią motywy zdobnicze i elementy uzupełniające. Przystrojenie powinno być jednak subtelne, delikatne.

Elementarna zasada, reguła, nakazuje umieszczenie widelców po lewej stronie, a noży po prawej, w kolejności w jakiej będą wykorzystywane. Obligatoryjne jest, aby sztućce pochodziły z tego samego kompletu (aby uniknąć kompromitacji i zażenowania). Przed położeniem na stół należy je dokładnie wypolerować. Łyżkę oraz widelec układamy grzbietem do dołu a nóż powinien być zwrócony w kierunku talerza. Natomiast sztućce deserowe układamy nad naczyniem. Pomiędzy sąsiadującymi nakryciami należy zachować odległość około 80 cm.
Absolutne, kompletne nakrycie łączy się w całość z kieliszkami do trunków - czerwonego wina, białego wina i do wody, który umiejscowiony jest najbliżej gościa. Wyjątek stanowią kieliszki do koniaków i likierów.

Do priorytetowego zadania należy rozsadzenie gości i do tego zobligowana jest gospodyni.  Osoba najważniejsza z gości powinna mieć miejsce z prawej strony gospodyni. Klasyczna etykieta dyktuje, zobowiązuje do rozsadzenia małżeństwa tak aby mężowie nie siedzieli obok małżonek, lecz naprzeciwko siebie (ciekawe, dlaczego…?) Kobiety i mężczyzn sadzamy zamiennie. Kobiety nie powinny siedzieć na końcu stołu. (ach te konwenanse). Teraz możemy już przystąpić do posiłku. Po kolacji kawę lub herbatę  możemy podać w innym pomieszczeniu.

Po tak uroczystym przyjęciu goście z pewnością będą ukontentowani, usatysfakcjonowani i będą oczekiwali kolejnego zaproszenia i tego Wam życzę.

Foto: Pixabay

Udostępnij i polub nas!

Polub w FacebookPolub w Google PlusPolub w TwitterPolub w LinkedIn


0 Nie lubię0

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Reklama
Reklama
Reklama

  DO GÓRY