-
Opublikowano: 14 styczeń 2018
-
Odsłony: 727
(Artykuł przeczytasz w 1 minutę)

A teraz przekonajmy się czego udostępniłyśmy organizmowi po takim posiłku. Makaron - zawiera dużo węglowodanów, które nie tylko dodają energii, ale wywołują w organizmie wiele reakcji chemicznych. Ich rezultatem jest wytwarzanie przez mózg serotoniny (hormon szczęścia). Makaron powinny spożywać osoby przeżywające chwilowy stres i mające skłonności do popadania w depresyjne nastroje. Wartość odżywcza: potas - 24 mg, magnez - 18 mg, żelazo - 1,1 mg.
Cukinia - zawiera sporą ilość wody, ale jest również bogactwem soli mineralnych - potasu, fosforu i żelaza.
Cebula - udowodniono, że zarówno surowa jak i przegotowywana chroni przed szkodliwym działaniem tłuszczów (obniża poziom cholesterolu). Zawiera także substancje chroniące przed powstawaniem skrzepów. Zawiera witaminę C, wapń i fosfor. Sok z niej ma działanie profilaktyczne i zapobiega infekcjom.
Pomidor - przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Taka sałatka zawiera nie tylko witaminy, ale również sole mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Nie powinnyśmy mieć więc do siebie obiekcji, jeśli zjadłyśmy odrobinę za dużo. Przecież to w końcu witaminy, których potrzebujemy.
Dobry artykuł!0
Nie lubię0