Joomla Extensions
FacebookTwitterYoutubeCzytnik rss
Wiosna!

Sprawdź jakość powietrza

smog

Pogoda dla Głuchołaz

Przesuwaj palcem mapę i tabelę poniżej aby zobaczyć kolejne dni.
Reklama

(Artykuł przeczytasz w czasie 2 - 4 minut)

qr code mobilnemini androidGlucholazyonline.com.pl w Twoim smartfonie!

Masz dla nas temat? Wyślij foto i opis poprzez aplikację mobilną. To najszybszy sposób na dotarcie do czytelników.

Najnowsze wiadomości i informacje o mieście w jednej aplikacji!

Aplikację na smartfony z systemem Android pobierzesz tutaj.




Przeczytałeś już: 0% artykułu

    dd
Zmienia się część zdrojowa naszego miasta, co nie umknęło uwadze mieszkańców Głuchołaz jak i odwiedzających nasze miasto gości. Zrealizowana przez Gminę Głuchołazy inwestycja pod nazwą Ograniczenie antropopresji na różnorodność biologiczną, dziedzictwo kulturowe i historyczne – zrównoważony rozwój obszaru Gór Opawskich i Bramy Morawskiej umożliwiła zagospodarowanie zapomnianych części Parku Zdrojowego i odrestaurowanie tych, które cieszyły nas przez lata. Wszystko to było możliwe z racji przystąpienia do projektu realizowanego na podstawie umowy o dofinansowanie Nr RPOP.05.03.02-16-0004/16-00 z dnia 30.11.2016r. w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014-2020 w ramach Osi priorytetowej V- Ochrona środowiska, dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Poddziałania 5.3.2 – Dziedzictwo kulturowe i kultura na obszarach przygranicznych. Podjęta w tym zakresie współpraca 6 podmiotów samorządowych tj. Gminy Prudnik jako lidera i 5 partnerów:



     Gminy Branice, Gminy Głubczyce, Gminy Głuchołazy, Gminy Kietrz i Powiatu Głubczyckiego zrealizowano projekt o całkowitej wartości 21 642 099,76 zł z czego Gminie Głuchołazy przypadła kwota 5 670 164,34 zł. Zgromadzone fundusze pozwoliły na realizację takich zadań jak: Zakup nieruchomości - tereny parku zdrojowego w Głuchołazach. Na działkach nr 1476, 1482 i 1918/3 o łącznej pow. 4,2247 ha zlokalizowany jest teren zakończonej inwestycji związanej z "Rewitalizacją dawnego obszaru uzdrowiskowego w Głuchołazach". Na działkach tych znajduje się amfiteatr leśny nazywany Muszlą Leśną, teren leśny pomiędzy Górnym Stawem a dawnym hotelem „Leśna" i "Górny Stawek". Wartość nieruchomości została wyszacowana na podstawie operatów szacunkowych nieruchomości gruntowej. Ostateczna kwota została ustalona w trakcie negocjacji. Zakupu, zgodnie z aktem notarialnym nr 498/2014, dokonano 16.03.2015r. Następnie przystąpiono do zadania pod nazwą Rewitalizacja dawnego obszaru uzdrowiskowego w Głuchołazach. Zadanie obejmowało trzy obszary: rewitalizację terenu pomiędzy Górnym Stawem a dawnym hotelem „Leśna”; rewitalizację Górnego Stawu - przywrócenie stanu sprzed 1945 roku oraz modernizacja amfiteatru leśnego. Dodatkowo dzięki pozyskanym funduszom wykonano zadanie pod nazwą Remont konserwatorski kapliczek Drogi Krzyżowej na zboczu Góry Parkowej.

    Przywrócenie świetności terenów niegdyś stanowiących atrakcję Głuchołaz wzorowano w oparciu o stare karty pocztowe ukazujące elementy kulturowe tego regionu. Odrestaurowana Muszla Koncertowa to jedynie część przeprowadzonych prac na tym terenie. Wybudowana od podstaw fontanna w centralnej części placu nawiązuje do wodoleczniczych tradycji uzdrowiskowych, a nowy budynek administracyjny rozwiąże problemy organizacyjne wielu imprez. Rozwiązano również problem toalet, wybudowano zaplecze Muszli Koncertowej oraz wykonano nową instalację elektryczną. Zaplanowane aljki na tym terenie wykonano w taki sposób, aby nie ulewne deszcze nie powodowały powstania wielkich kałuż uniemożliwiających korzystanie z tego terenu. W części spacerowej tuż za Muszlą Leśną powstały alejki spacerowe z elementami małej architektury, placem zabaw oraz ścieżka zmysłów biegnąca od Górnego stawu w kierunku Muszli Leśnej. Na tym obszarze zainstalowano inteligentne oświetlenie, które pozwala na zachowanie harmonii życia zwierząt. Budowie towarzyszył comiesięczny nadzór herpatologiczny, a samą budowę poprzedził tzw. skrining terenu objętego budową w celu zapobieżenia niekorzystnej ingerencji w środowisko zwierząt.

     Ponadto odwiedzających to miejsce spacerowiczów cieszyć będą takie atrakcje jak: kładka w koronach drzew, kładka nad przepustem wodnym, ścieżki przyrodniczo – spacerowe, źródełko cesarzowej Wiktorii, stanowiska do płukania złota, chata górnika, przejścia przez potok w formie brodów pieszych, place zabaw dla dzieci czy miejsce piknikowe przy Górnym stawie ze stanowiskiem na foodtraka. Odnowione otoczenie górnego stawu oraz jego oczyszczenie sprawiają że podniosły się walory estetyczne tego miejsca. Celem realizacji tego zadania było wykorzystanie potencjału obszaru o cennych przyrodniczo i kulturowo zasobach, gdzie obok Parku Krajobrazowego Gór Opawskich oraz sąsiadującej z nią Bramą Morawską rezerwatów przyrody i parków miejskich funkcjonują liczne obiekty historyczne, dziedzictwa kulturowego – tereny z potencjałem przyrodniczym, turystycznym, o bogatej historii. Problemem tego obszaru była utrudniona dostępność – obarczona barierami architektonicznymi, technicznymi - do obiektów dziedzictwa kulturowego unikalnie połączonych z chronioną przyrodą. Wymagały one podjęcia prac adaptacyjnych i remontowych. Istniejący stan powodować będzie łatwiejszy udział mieszkańców w rozwoju kultury regionu. Zatem zachęcamy do odwiedzania zrewitalizowanej i odnowionej części zdrojowej naszego miasta.

 

 

Udostępnij i polub nas!

Polub w FacebookPolub w Google PlusPolub w TwitterPolub w LinkedIn


0 Nie lubię0

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy

Komentarze

Maniek

Maniek

No i czym tu sie chwalić??? Chyba z tego, że najpierw pozbyli się parku a potem za grube pieniądze odkupili (!). Zwykłe oszustwo, jak dla mnie.
Toms
+2

Toms

Najbardziej dziwi mnie to, że tak przy alpinarium nie jest połączony z nowopowstalym parkiem. Ludzie chodzą po błocie wzdłuż muszli. Czy nie można otworzyć muszli na stałe? Tak mało a jakby ułatwiło to poruszanie pomiedzy parkami. Bo jeśli ktoś miał taki zamysł jak jest obecnie to gratuluję pomyslowosci.
No name
+1

No name

Jak zwykle narzekania. Czytam i oczy przecieram. Będzie stanowisko dla food trucka. Genialne, zdrowy inaczej sposób odżywiania za niemałe pieniądze. Modnie, ale czy to był cel inwestycji ?
PABLO
+4

PABLO

Te drewniane barierki już pomału wymagają konserwacji, a teren pomiędzy ścieżkami wyrównania . Woda ze źródełka nie mieści się w odpływie, w zimie będzie lodowiec itp. Pytanie kto odebrał prace od wykonawcy?
Zdrój
+5

Zdrój

i tradycyjnie inwestycja XXI wieku w Parku Zdrojowym, gdzie powinni swobodnie wypoczywać ludzie przede wszystkich schorowani, którzy mają różne problemy zdrowotne, także z poruszaniem się, jak choćby osoby niepełnosprawne, a sposób poruszania się po większości tychże nowych alejek to tor przeszkód, który zamiast ułatwiać to uniemożliwia poruszanie się osobom schorowanym, starszym, czy niepełnosprawnym...czy naprawdę nadal w naszej gminie większość projektów, w przeciwieństwie do innych miejscowości, musi być realizowana totalnie po kosztach, nieuwzględniając osób starszych, schorowanych, niepełnosprawnych itd. Nawet dla rodziców z dzieckiem na wózku to jest to jeden wielki tor przeszkód... Jak zawsze pomysł i idea dobra, ale wykonanie totalnie oderwane od rzeczywistości i potem przez kolejne lata wszyscy pokutujemy z powodu fatalnej realizacji danej inwestycji!!! ( a tak fatalnie wykonanych inwestycji nie brakuje, choć w założeniach miały być takie fantastyczne)

  DO GÓRY

Przeczytaj także: